Τροπολογία ΥΠΕΝ: για δασωμένους αγρούς και ανάρτηση δασικών χαρτών

Ψηφίστηκε τροπολογία ΥΠΕΝ για παράταση στην ανάρτηση δασικών χαρτών, διάταξη που θέτει όριο στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων των δασικών χαρτών να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 31/12/2019 και για τους δασωμένους αγρούς

Ψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (5/6), στο Σχέδιο Νόμου, με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα», τροπολογία του ΥΠΕΝ που περιλαμβάνει διάταξη για παράταση στην ανάρτηση δασικών χαρτών, διάταξη που θέτει όριο στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων των δασικών χαρτών να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 31/12/2019, καθώς, επίσης, και διάταξη για τους δασωμένους αγρούς.

Α. Παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών

Στις περιπτώσεις που η ανάρτηση του δασικού χάρτη πραγματοποιήθηκε από τις 19-10-2018 έως 1-3-2019 και η προθεσμία της υποβολής αντιρρήσεων λήγει από τις 27.6.2019 έως και τις 28.6.2019 για τους κατοίκους εσωτερικού, η προθεσμία αυτή παρατείνεται από την ημερομηνία λήξης της έως τις 30-8-2019. Η ίδια καταληκτική προθεσμία ισχύει και για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Η παράταση αυτή αφορά τις εξής περιοχές:

  1. Διεύθυνση Δασών Αν. Αττικής: i. Δήμων Αμαρουσίου, Ν.Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα καθώς και των δημοτικών ενοτήτων: α) Μελισσίων δήμου Πεντέλης, β) Φιλοθέης δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, γ) Πικερμίου & Ραφήνας δήμου Ραφήνας- Πικερμίου, δ) Ν.Μάκρης δήμου Μαραθώνα. ii. Δήµου Χαλανδρίου και των δηµοτικών ενοτήτων: α) Γλυκών Νερών & Παιανίας Δήµου Παιανίας, β) Σπάτων Δήµου Σπάτων – Αρτέµιδας, γ) Χολαργού Δήµου Παπάγου – Χολαργού. iii. Προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας.
  2. Διεύθυνση Δασών Δυτ. Αττικής: Προκαποδιστριακού ΟΤΑ: Μεγαρέων Π.Ε. Δυτ. Αττικής.
  3. Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων: Πρώην ΟΤΑ Άνω Μεράς της ν. Μυκόνου, Αδάμαντα ν. Μήλου, Ανάφης, ν. Ανάφης, Άνω Μεριάς, Φολεγάνδρου, ν. Φολεγάνδρου, Σικίνου ν. Σικίνου, Οίας, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Έξω Γωνίας, ν. Θήρας και Θηρασιάς, ν. Θηρασιάς.
  4. Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης: Δ.Ε. Αμπελοκήπων και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, δημοτικής ενότητας Ιωνίας (Διαβατά-Νέα Μαγνησίας) του Δήμου Δέλτα, δημοτικών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτικών ενοτήτων Ελευθέριου-Κορδελιού και Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, δημοτικών ενοτήτων Αγίου Παύλου, Νεαπόλεως, Πεύκων, Συκεών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημοτικών ενοτήτων Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, δημοτικών ενοτήτων Πανοράματος και Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου.
  5. Διεύθυνση Δασών Δράμας: Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Δράμας, εξαιρουμένων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου, Καλαμώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  6. Διεύθυνση Δασών Κοζάνης: Προ – Καποδιστριακού Ο.Τ.Α Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης.
  7. Διεύθυνση Δασών Βόλου: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου.
  8. Διεύθυνση Δασών Καρδίτσας: Το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.

Β. Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.)

Η ολοκλήρωση της εξέτασης των αντιρρήσεων από τις οικείες ΕΠ.Ε.Α. της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3889/2010 (ΑΊ82), που αφορούν στους δασικούς χάρτες των οποίων η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων έληξε έως και 10-09-2018, δεν μπορεί να υπερβεί την 31-12-2019.

Γ. Τροποποίηση του άρθρου 67 του ν. 998/1979 (δασωμένοι αγροί)

Η παρ. 2 του άρθρου 67 του ν. 998/1979 (Α’289 ) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Αν οι εκτάσεις των περιπτ. α΄ και β’ της παρ. 1 εντάσσονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου τότε εμβαδό αυτών έως 30 στρέμματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω αλλαγή χρήσης της κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο β του άρθρου 1, εφόσον διαπιστωθεί για εκτάσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων κατόπιν σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης, ότι οι εδαφολογικές και οικολογικές συνθήκες συνηγορούν υπέρ αυτού του τρόπου εκμετάλλευσης χωρίς να παραβλάπτεται η λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος, από την απώλεια του φυσικού του στοιχείου, καθώς και ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του παρόντος σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 47, χωρίς την υποχρέωση τήρησης των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 47.

Αν οι εκτάσεις της περιπτ. α’ της παρ. 1 εντάσσονται στην παρ. 2 του άρθρου 3 τότε δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

ΠΗΓΗ: dasarxeio.com

Θα χαρούμε να εξετάσουμε την υπόθεση σας και να σας προτείνουμε τις βέλτιστες λύσεις
Αν σας άρεσε μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα