Ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα

Την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών (ανάρτηση και κύρωση) για τις περιοχές καταρτισμένων δασικών χαρτών της χώρας, καθώς και για τις λοιπές υπό κατάρτιση ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Αραβώσης

Την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών (ανάρτηση και κύρωση) για τις περιοχές καταρτισμένων δασικών χαρτών της χώρας, καθώς και για τις λοιπές υπό κατάρτιση ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, στην ημερίδα της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Αραβώσης παρουσίασε το στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος όπως είπε περιλαμβάνει δράσεις αποτίμησης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, μέτρα αποκατάστασης, σχεδιασμό και εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων, εξασφάλιση αειφoρίας.

Ειδικότερα ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μιλώντας στην ημερίδα της ΚΕΔΕ και του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου με θέμα: «Δημόσιος Διάλογος για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή. Η Ανατολική Αττική ένα χρόνο μετά», σημείωσε αναλυτικά ότι:

«Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία και να ευχηθώ να μην ζήσουμε παρόμοιες στιγμές σαν την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Αν και ξεκινήσαμε τη δική μας μάχη προ ολίγων ημερών, θεωρούμε άμεση υποχρέωση μας την προώθηση του σχεδιασμού και  υλοποίησης αποτελεσματικών μέτρων αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών που έχουν υποστεί το Μάτι και οι κάτοικοι του. Περισσότερο όμως οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους πολίτες, την κοινωνία και το περιβάλλον μια αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης φυσικών καταστροφών ώστε να αποτρέπεται άμεσα η επέκταση οποιοδήποτε καταστροφικού φαινομένου.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δράσεις αποτίμησης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, μέτρα αποκατάστασης, σχεδιασμό και εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων, εξασφάλιση αειφoρίας».

Πιο συγκεκριμένα προωθούνται:

 • Ολοκλήρωση της ανάρτησης δασικών χαρτών και της κύρωσης τους για τις περιοχές καταρτισμένων δασικών χαρτών της χώρας καθώς και για τις λοιπές υπό κατάρτιση.
 • Ρύθμιση θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών.
 • Υλοποίηση του 1ου Σχεδίου Δράσης που αφορά τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών για το χρονικό διάστημα 2019-2021 για τα δασικά οικοσυστήματα, αλλά και για τις ζώνες μίξης δάσους – οικισμών.
 • Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου για το σύνολο της χώρας.
 • Θεσμοθέτηση νέων τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, ώστε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας να διαχειρίζονται αειφορικά, σύγχρονα και παραγωγικά.
 • Ολοκλήρωση και έκδοση όλων των προβλεπόμενων διοικητικών πράξεων του νόμου 4423/2016 που αφορούν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δασικών Συνεταιρισμών.

Δασικοί Χάρτες: Μέτρα για την Ανατολική Αττική

Ειδικότερα για τις πυρόπληκτες περιoχές της Ανατολικής Αττικής, ο κ Αραβώσης είπε ότι  η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος άμεσα προχωρά στην επίσπευσητων απαραίτητων ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν:

 1. Η μελέτη των αναδασωτικών εργασιών στην περιοχή Ν. Βουτζά.
 2. Η μελέτη «Αντιδιαβρωτικών Αντιπλημμυρικών έργα καμένων εκτάσεων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος. Παράλληλα θα υπάρξει στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού περιβάλλοντος με τις Δ/νσεις Δασών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σε ότι αφορά τους ήδη καταρτισμένους, επικαιροποιημένους και αναρτημένους δασικούς χάρτες για περιοχές της Αττικής, που είχαν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.
 3. Λήψη οδηγιών για την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των ειδικότερων διαδικασιών για την επίσπευση της έκδοσης των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών ανακατασκευής ή επισκευής σε πυρόπληκτα κτίρια.
 4. Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο αίτημα της «Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Μάτι Αττικής» θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων Διευθύνσεων Προστασίας Δασών – Δασικών Έργων και Υποδομών αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου ναεξεταστεί κάθε περιθώριο λύσης σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
 5. Τέλος, σε άμεση προτεραιότητα τίθεται ο καθαρισμός του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης και η διαχείριση των αμιαντούχων αποβλήτων, ένα έργο το οποίο διαπιστώσαμε ότι δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πράσινη στρατηγική

Κλείνοντας ο Γ.Γ. Περιβάλλοντος είπε ότι: «θα ήθελα να τονίσω ότι στόχο μας αποτελεί η άμεση αποκατάσταση των καταστροφών των πληγέντων περιοχών και η επιστροφή στην κανονικότητα για τους πολίτες τους. Η ανάπτυξη πράσινης στρατηγικής  με έμφαση στην προστασία των δασών και την αειφόρο ανάπτυξη είναι πιο επιτακτική από ποτέ και αυτό θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

ΠΗΓΗ: ecopress.gr

Θα χαρούμε να εξετάσουμε την υπόθεση σας και να σας προτείνουμε τις βέλτιστες λύσεις
Αν σας άρεσε μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα