Ε: Σε τι διαφέρει μια αναδάσωση από ένα παλιό δάσος;

Απάντηση:

Μια έκταση που αναδασώθηκε, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η αναδάσωση είχε επιτυχία άνω του 90%, θα πρέπει να περάσουν πολλά, πολλά… πολλά χρόνια για να θεωρηθεί δάσος.

Δάσος δεν είναι μια επιφάνεια εδάφους με δένδρα, αυτό είναι πάρκο. Δάσος είναι ένα δυναμικό οικοσύστημα με σχέσεις αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασης μεταξύ των μερών του που πρέπει και μπορεί να αναπτύσσεται μόνο του, δίχως την ανθρώπινη επέμβαση.

Μπορούμε να θεωρήσουμε το δάσος σαν μια οικογένεια δέντρων, θάμνων και μικρών φυτών στην οποία όμως εντάσσονται και τα ζώα, τα πουλιά, τα έντομα και οι μικροοργανισμοί που ζουν σε αυτό.

Αυτή η οικογένεια, την συντροφιά της οποίας απολαμβάνουμε εμείς σήμερα, είναι μαζί εκατοντάδες χρόνια και έχει αντέξει ενωμένη πολέμους, ασθένειες, πυρκαγιές, κεραυνούς, ξηρασίες, πλημμύρες και την κλιματική κρίση. Για να επιβιώσει από όλα αυτά, το κάθε μέλος ανέπτυξε τους απαραίτητους μηχανισμούς προσαρμογής. Η συνύπαρξη όλων αυτών των μελών, ήταν αυτή που έκανε εφικτή την επιβίωση της οικογένειας, διότι το ένα βασίζεται στο άλλο.

Σε ένα φυσικό δάσος υπάρχουν τα γηραιά άτομα δέντρων στα οποία φωλιάζουν τα μικρά ζώα, τα ενήλικα που προστατεύουν τα νεότερα και μετέχουν στην αναπαραγωγική διαδικασία και τα πιτσιρίκια που μεγαλώνουν ανάμεσα στις προηγούμενες γενεές μαθαίνοντας από αυτές.

Τα δέντρα σε ένα δάσος, συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους όπως ένα δίκτυο, μεταδίδοντας ερεθίσματα και πληροφορίες το ένα στο άλλο. Ένα δίκτυο που ακόμα δεν έχουμε αποκρυπτογραφήσει πλήρως.

Εν αντιθέσει, μια αναδασωμένη έκταση αποτελείται από ένα σύνολο ομήλικων μικρών δέντρων που τοποθετήθηκαν απλώς το ένα κοντά στο άλλο. Συνήθως δεν γνωρίζονται από παλιά και δεν έχουν κοινούς δεσμούς. Πολλές φορές τα άτομα αυτά προέρχονται από άλλες περιοχές με διαφορετικές συνθήκες. Μέχρι να μάθει το καθένα το ρόλο του, θα περάσουν αρκετές δεκαετίες. Θα πρέπει να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για την κυριαρχία. Θα πρέπει να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να τα εμπιστευτούν τα πουλιά και τα μικρά ζώα και να έρθουν να τα κατοικήσουν.

Αυτές είναι διαδικασίες που νομοτελειακά θα συμβούν κάποια στιγμή, απλώς αυτή η στιγμή απαιτεί πολλά χρόνια αδιατάρακτου βίου.

Αν σας άρεσε μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα