Ε: Απελευθερώνουν οι οικολόγοι φίδια;

Απάντηση:

Σίγουρα έχουμε ακούσει όλοι για κάποιους άγνωστους “οικολόγους” που ελευθερώνουν φίδια και λύκους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Αυξήθηκαν τα τσακάλια, άρα κάποιοι τα απελευθέρωσαν.

Γεμίσαμε φέτος φίδια, άρα κάποιοι τα έφεραν.

Οι λύκοι πλησιάζουν πολύ τα σπίτια μας, άρα είναι εξοικειωμένοι διότι είναι εκτροφείου.

Παλιά εδώ δεν είχαμε ποντίκια.

Ο ξάδερφος του πεθερού του κουμπάρου μου έχει έναν φίλο που τους είδε.

Φήμες όπως οι παραπάνω δεν είναι αξιόπιστες.

Ξεκινά μια φημολογία που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει τόσο στα ζώα όσο και στην ψυχολογία του κόσμου.

Η αύξηση του πληθυσμού διαφόρων ειδών έχει πολύ απλούστερες εξηγήσεις. Οι λύκοι πάντα ζούσαν εκεί που υπήρχε ανθρώπινη και κυρίως κτηνοτροφική δραστηριότητα. Η απότομη αύξηση των μικρών θηραμάτων (κυρίως τρωκτικά) σε μια περιοχή, νομοτελειακά οδηγεί και σε αύξηση των θηρευτών τους. Η αφθονία θηραμάτων στην Πάρνηθα π.χ. έχει οδηγήσει στην αύξηση των λύκων.

Μπορεί να συμβεί φυσικά και το αντίθετο. Αν σε μια περιοχή μειωθούν για κάποιο λόγο οι θηρευτές όπως τα αρπακτικά, τότε αυξάνονται οι αριθμοί των φιδιών και των τρωκτικών. Τέτοιες μειώσεις μπορεί να οφείλονται σε οχλήσεις ή θανατώσεις λόγω ανθρωπογενών επεμβάσεων όπως είναι τα λάθος χωροθετημένα Αιολικά Πάρκα.

Η κλιματική κρίση είναι μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ειδών σε υψόμετρα ή ενδιαιτήματα που παλιά δεν προτιμούσαν.

Οι πραγματικές απελευθερώσεις άγριων ζώων είναι ελάχιστες, οργανωμένες, με δημόσια προβολή και επιστημονική παρακολούθηση. Αυτές μπορεί να αφορούν τον εμπλουτισμό μιας περιοχής με θηρεύσιμα είδη, όπως ο φασιανός ή η πέρδικα. Επίσης μετά από κάποιον τραυματισμό ενός άγριου ζώου και εφόσον αυτό περιθαλφθεί και αναρρώσει, εάν κριθεί ότι μπορεί να επιστρέψει στο φυσικό του βιότοπο τότε φυσικά και το επιστρέφουν οι ειδικοί εκεί και πάντα με επιτήρηση.

Συνεπώς δεν υπάρχουν κάποιες κρυφές εγκαταστάσεις, όπου μυστικές ομάδες “οικολόγων” επενδύουν εκατομμύρια ευρώ και χρόνια φροντίδας με κίνδυνο να ανακαλυφθούν (διότι αυτό είναι παράνομο) μόνο και μόνο για να απελευθερώσουν ένα βράδυ βόες και μονόλυκους στο χωράφι του κυρ Μήτσου.

Σημείωση: Στην εικόνα δεν πιάστηκε επ’ αυτοφώρω κάποιος σκοτεινός “οικολόγος”. Απεικονίζεται απελευθέρωση φιδιών από τον Salem Khan που είχαν συλλεχθεί από οικίες στην περιοχή Bhopal στην Ινδία, για λογαριασμό των τοπικών αρχών.

Πηγή εικόνας: https://www.dailymail.co.uk/ ©Newslions

Αν σας άρεσε μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα