Ε: Αγαπώ και ασχολούμαι με το περιβάλλον, άρα είμαι οικολόγος. Σωστά;

Απάντηση:

Με την επιστημονική έννοια, όχι. Είσαι φυσιοδίφης.

Η Οικολογία είναι επιστήμη και διδάσκεται στα Πανεπιστήμια. Όπως δεν μπορείς να αποκαλείσαι γιατρός βλέποντας Grey’s Anatomy ή παίρνοντας μόνος σου παυσίπονα, έτσι δεν μπορείς να θεωρείσαι οικολόγος, μόνο επειδή κάνεις ανακύκλωση ή διαβάζεις περιοδικά περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Η οικολογία είναι ο κλάδος των βιολογικών επιστημών που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς και ασχολείται με την ολιστική θεώρηση του περιβάλλοντος τους.

Ιδιαίτερα η δασική οικολογία επηρεάστηκε από την ανάπτυξη της φυτοκοινωνιολογίας, της δασικής εδαφολογίας, της οικοφυσιολογίας και της συνοικολογίας. Ο οικολόγος είναι ο αρμόδιος επιστήμονας που μελετά μεταξύ άλλων την βιοποικιλότητα, την δυναμική των οικοσυστημάτων, τον κύκλο του άνθρακά και προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα που ανακύπτουν κάθε φορά.

Ο όρος οικολογία «εφευρέθηκε» από τον Γερμανό βιολόγο Ernst Haeckel (1866) δίνοντάς της τον πρώτο ορισμό στην ιστορία: «Η επιστήμη της σχέσεως των οργανισμών με το περιβάλλον». Στη συνέχεια ο βοτανικός Eugenius Warming συνέγραψε και το πρώτο οικολογικό εγχειρίδιο (1895).

Μετά την δεκαετία του 1960 ο όρος «οικολογία» άρχισε να χρησιμοποιείται από το λεγόμενο οικολογικό κίνημα προσδίδοντας του, πολιτική και φιλοσοφική διάσταση (πολιτική οικολογία). Από εκεί και έπειτα άρχισε η παρερμηνεία του όρου.

Είναι θεμιτό και επιβεβλημένο να είμαστε ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον που ζούμε. Οφείλουμε να το προστατεύουμε τόσο από τη δική μας δραστηριότητα, όσο και των γύρω μας. Δεν επιτρέπεται όμως να αφήνουμε το συναίσθημα, τα ιδιοτελή κομματικά μας κίνητρα ή την ελλιπή μας γνώση να καθοδηγούν τις πράξεις μας κάθε φορά που ανακύπτει ένα περιβαλλοντικό ζήτημα.

Η επιστήμη της οικολογίας μπορεί να προσφέρει τις επιστημονικές βάσεις, πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η επιχειρηματολογία των «πράσινων» πολιτικών και δράσεων μας. Μερικά θέματα μπορεί οι επαΐοντες να τα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.

Αν σας άρεσε μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα