Ε: Ζούμε μια κλιματική αλλαγή; Τι είναι οι φυσικές καταστροφές;

Απάντηση:

Η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση είναι δύο διαφορετικοί όροι που αναφέρονται στο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αφορά την μεταβολή της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε χρονική κλίμακα που περιλαμβάνει εκατομμύρια χρόνια. Η μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή διήρκησε από το 1.200.000.000 χρόνια έως τα 600.000.000 όταν η γη ήταν ένας τεράστιος πάγος. Η μικρότερη διάρκεια για την οποία θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κλιματική αλλαγή είναι τα 6.000 χρόνια.

Η κλιματική κρίση από την άλλη, είναι αυτό  που ζούμε εδώ και 25 χρόνια, η οποία αν συνεχιστεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κλιματική αλλαγή. Περιλαμβάνει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας η οποία συνδυάζεται με συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η κλιματική κρίση εκτιμάται ότι  τα επόμενα χρόνια μπορεί να προκαλέσει την μετανάστευση 500.000.000 ανθρώπων.

Σχετικά με τις έντονες καταστροφές σε υποδομές που προκαλούνται τα τελευταία χρόνια, θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποιες έννοιες. Φυσικές καταστροφές δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ. Υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που περιλαμβάνουν έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες χιονοθύελλές, τυφώνες και παλιρροιακά κύματα.

Οι καταστροφές προκύπτουν όταν τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με υψηλή τρωτότητα. Ανάλογα με την αντοχή των υποδομών και τον αριθμό των πληγέντων, ο χαρακτηρισμός του ίδιου φαινομένου μπορεί να κυμαίνεται από  ‘έντονο φαινόμενο’, ‘ακραίο φαινόμενο’ έως και ‘θεομηνία’.

Δεν θα μιλούσαμε για φυσική καταστροφή αν έριχνε 600 mm βροχής στον Aμαζόνιο αλλά τα 300mm βροχής στην Μάνδρα το 2017 ήταν αρκετά για να χαρακτηριστεί το φαινόμενο ως φυσική καταστροφή.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με σοβαρότητα και να προωθήσουμε βιώσιμες λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι προσπάθειες για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και την εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την αειφορία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν με τρόπο που εξασφαλίζει την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ενθαρρύνουμε τη διεθνή συνεργασία και τη δράση σε κοινό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Η υπογραφή και η εφαρμογή διεθνών συμφωνιών, όπως της Συμφωνίας του Παρισιού, αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο ρόλος του κάθε ατόμου είναι επίσης σημαντικός.

Μπορούμε να συμβάλλουμε με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινή μας ζωή, όπως τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την ανακύκλωση και την υποστήριξη της αειφόρου μεταφοράς.

Αν σας άρεσε μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα