Ε: Μπορώ να βοηθήσω στην προστασία των δασών και ειδικά από τις πυρκαγιές (δασοπυροπροστασία);

Απάντηση:

Πολύ συχνά ρωτάτε, και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές,  αν μπορείτε να κάνετε κάτι για το περιβάλλον.  

Ο εθελοντισμός και η δασοπυροπροστασία  είναι δύο πτυχές που συνδυάζουν την προσφορά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι δράσεις δασοπυροπροστασίας περιλαμβάνουν τόσο την δασοπυροφύλαξη όσο και την δασοπυρόσβεση.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να ασχοληθεί με αυτές τις δραστηριότητες:

  • Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο: Ο εθελοντισμός και η οργανωμένη συμμετοχή στη δασοπυροπροστασία  είναι μια ευκαιρία να βοηθήσετε ενεργά και να συμβάλετε στην ασφάλεια των ανθρώπων και των ιδιοκτησιών.
  • Προστασία των δασών και της φυσικής ομορφιάς: Τα δάση αποτελούν σημαντικό φυσικό πόρο και οικοσύστημα που παρέχει οφέλη όχι μόνο στην υγεία του πλανήτη, αλλά και στην ποιότητα ζωής μας. Συμμετέχοντας σε δράσεις δασοπυροπροστασίας, μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία αυτών των πολύτιμων φυσικών πόρων.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων και εμπειριών: Ο εθελοντισμός και η δασοπυροπροστασία  μπορούν να σας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξετε νέες κοινωνικές δεξιότητες (soft skills), όπως την ομαδικότητα και συνεργασία. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να εργαστείτε με άλλους εθελοντές και επαγγελματίες του τομέα και έτσι θα μπορέσετε  να μοιραστείτε ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες.
  • Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση: Συμμετέχοντας σε δράσεις δασοπυροπροστασία, αποκτάτε από πρώτο χέρι, εμπειρία και γνώση σχετικά με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο το δάσος όσο και ευρύτερα το περιβάλλον.
  • Ικανοποίηση και ευεξία: Η συμμετοχή σε δράσεις δασοπυροπροστασίας μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση ικανοποίησης και ευεξίας. Η αίσθηση ότι κάνετε κάτι καλό για το περιβάλλον μπορεί να σας δώσει μια θετική πνευματική ικανοποίηση.
  • Ευκαιρίες για εξωτερική δραστηριότητα: Ο εθελοντισμός και η δασοπυροπροστασία σας παρέχουν την ευκαιρία να βγείτε από το γραφείο ή το  σπίτι και να ασκηθείτε στη φύση. Αυτό ενδυναμώνει το σώμα σας αλλά και την αντοχή σας.
  • Συμμετοχή δίχως διακρίσεις: Δεν χρειάζεται  κάποια ιδιαίτερη γνώση ή φυσική κατάσταση για να συμμετάσχεις εθελοντικά σε δράσεις δασοπυροπροστασίας. Για όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου υπάρχει μια θέση, από  την οποία μπορούν  να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
  • Ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης: Η συμμετοχή σε δραστηριότητες εθελοντισμού και δασοπυροπροστασίας μπορεί να ενισχύσει το βιογραφικό σας και να σας παράσχει πολύτιμες εμπειρίες και δεξιότητες που μπορεί να σας βοηθήσουν στην επαγγελματική σας πορεία, ιδίως εάν ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον, την οικολογία ή σχετίζεστε με τον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Αν βρήκατε κάτι από τα παραπάνω που να σας ενδιαφέρει έστω και λίγο, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε μία οργανωμένη εθελοντική ομάδα, ενταγμένη στην Πολιτική Προστασία.

Με αυτόν το τρόπο θα σας δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθείτε για τις δράσεις της και να συμμετέχετε δοκιμαστικά σε κάποιες εξ αυτών.

Πηγή εικόνας: www.edasa.gr

Αν σας άρεσε μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα